Wanneer logopedie?

Een logopedist kan helpen bij problemen die te maken hebben met communicatie: spreken, mimiek, gebaren of zelfs schrijven. Dit doen wij door oefeningen gericht op spreken en/of ondersteunende communicatie.

Een logopedist kan ook helpen als het kauwen en slikken niet naar behoren gaat. Als u bijvoorbeeld de houding van het hoofd tijdens het slikken aanpast, kunt u makkelijker zelfstandig uw maaltijd of een kopje koffie met koek nuttigen. Soms kan een aangepaste consistentie veel helpen.

Tot slot kan een logopedist helpen als uw stem het minder goed doet. U kunt onder meer uw stem of spreekademhaling oefenen.

Voor meer informatie over logopedie in het algemeen verwijzen wij u naar de website van de NVLF, de beroepsorganisatie van de Nederlandse logopedisten.

Oefenen

Om een verbetering te boeken is het goed dat u regelmatig zelf oefent. Na afloop van de sessie met de logopedist kunt u oefeningen mee naar huis krijgen. De oefeningen worden ook op de website voor u beschikbaar gesteld. U kunt thuis achter uw PC, uw tablet of uw smartphone oefenen. Het oefenmateriaal is beschikbaar na aanmelding bij de praktijk.